Fűzőszálak

2012.11.11 16:05

   Az idő továbbra sem hajlandó várni rám, így elég szűkösen maradt sajnos. Azért igyekszem érthetően, és eléggé alaposan leírni ezt is.

A gyöngyfűzéshez haználható különböző szálak, anyagok :

  • damil
  • gyöngyfűző cérna
  • sodrony
  • viaszolt szál
  • bőr szál
  • szalag
  • drót
A damil:

     A damil nagy előnye, hogy bizonyos fajtái horgászboltban, nagyon olcsón is beszerezhetőek. Már egészen jó minőségűeket is lehet kapni. Nagy a szakítószilárdságuk, és viszonylag jó tartást adnak az ékszernek, vagy dísznek, amit készítünk vele. Szorosra lehet húzni, így stabilan megtartja a gyöngyöket a szükséges helyen.

  Olyan vastagságú damilt kell használni, ami könnyen átmegy többször is a gyöngyön, de végül eléggé kitölti a furatot ahhoz, hogy ne mozogjanak el a gyöngyök. Ha túl vékony damilt használunk, nem ad kellő stabilitást. Ez akkor megfelelő, ha fűzőszál helyett használjuk. Így olyan "lágy" hatást érünk el, ami könnyedén alkalmazkodik a viselő kezéhez, nyakához.

  Színek:

Lehet víztiszta, fekete, vagy más színezett damilt használni. Én a víztisztát, azaz színtelent használom. Ez szerintem a legegyszerűbb választás, mert bérmilyen színű gyöngyhöz használható. Így nincs kikandikáló, virító, akaratlanul láthatóan maradt damilvég, vagy szakasz. És ha a minta szerint ki kell látszania valahogy, nem lesz zavaróan elütő a munkadarabon.

A méretekről nem hiszem, hogy szükséges részletesebben írnom, mindenki maga dönti el- illetve ha minta után dolgozik, úgyis adva van- milyen a szükséges fűzőszál alapanyaga.

(Innen folytatom, a következő héten.)

 

A gyöngyfűző cérna:

 

  A gyönygfűző cérna akkor jó választás, ha "jó esése" kell legyen egy dísznek vagy ékszernek. Szakítószilársága jóval nagyobb, mint az egyszerű cérnáé.

  Jártam úgy kezdőként, hogy damilra fűztem kásagyöngyből és szalmagyöngyből csillagot. És mivel a kásagyöngy nincs élekkel ellátva, nem úgy simul egymáshoz, hogy csak kicsit mozdulna el. Így nem tartja meg eléggé a formát. Ráadásul a damil már hullámos volt, így a kész darabba nem kívánatos görbületek kerültek.  Hát, nem volt egy szép látvány. :) Most már tudom, hogy érdemesebb drótra fűzni ilyesmit, vagy ha csiszolt gyöngyökkel dolgozok, akkor esetleg megtartják egymást a lapok miatt. Azóta már azt is  tudom, hogyan lehet a damilt "kivasalni". (Erről esetleg később írok, ha kéri valaki.) Ez a tapasztalat mindenesetre jó időre elvette a kedvemet.

    Emellett sokkal könnyebb gyöngyfűző tűvel dolgozni, ha cérna, és nem damil van benne. Én S-lon cérnát használok, és teljesen meg vagyok vele elégedve.

 

Sodrony:

  Sajnos erről nem tudok túl bőségesen írni, mert még sohasem használtam. (Egyetlen egyszer javítottam kész sodronyos ékszert, de ismét 'szétment', így ez sem növelte a bizalmamat. Bár valószínűleg leginkább a tapasztalatlanság volt az ok.)

  Erős,hajlékony, fémszálakból készült fűző alapanyag. Leginkább egysoros karkötők, nyakláncok készítésénél használják, de el tudom képzelni például többsoros ékszer fő szálaként is. Így biztos alapot adhat a kapcsolódó részeknek. Stopperrel lehet lezárni a kezdő és befejező részt.

Viaszolt szál:

  A gyöngyfűző cérna viasszal impregnált változata.

A viasz jobb tapadást, és a szálnak tartást ad. Így a gyöngyökbe is könyebb befűzni, és azok kevésbé mozdulnak el munka közben. A kész munka nem lesz annyira "lágy", mint a sima cérna esetén.

 

Bőr szál:

  Azt hiszem, ezt nem kellsokat magyarázni. Mindenki ismeri, ahogy a szalagot is. Mindkettőnél speciális végzárót és ragasztót kell használni. Így stabilan, biztonságosan lehet rögzíteni a végeken a kapcsot.

Drót:

  Ez is egy általánosan ismert gyöngyfűző kellék. Természetesen a felhasználás céljának megfelelő szilárdságú és vastagságú szálat kell kiválasztani. Fűzéshez nyilván a közepesen lágy, vagy lágy alapanyagot válszzuk, míg fém díszek vagy alkatrészek készítése esetén ajánlatos a közepesen kemény, vagy kemény drót használata.

 A végeket itt is, mint a sodronynál, stopperrel rögzíthetjük. A keménnyebb szál jobb tartást ad, viszont a ridegebb drót könnyebben törik. Szerelék készítésnél lehet közepesen lágy anyagot használni, majd a kész munkadarabot megütögetve, annal szilárdsága nő kissé. Így könnyebb megmunkálhatóság mellett nagyobb szilárdságot érhetünk el.

  Legáltelánosabban használt fajtája a közepesen lágy, mert ez a legalkalmazkodóbb.

  Van mégegy megemlíteni való ebben a témában, a memóriadrót. Amint a neve is mutatja, a már előre megformázott karkötő vagy gyűrű alapanyag a munka során bárhogyan széttekerhető és nyugodtan használható, mert hiszen a "memóriájában" ott az eredeti forma, amire visszaáll.