Elindulni, megállni nehéz...

2012.09.29 14:33

Nehezen tudok elindulni egy-egy újabb írásnál. Miről is írjak, és ugyan kit fog érdekelni. Aztán nagy nehezen belekezdek, majd úgy belefeledkezek, hogy szelektálnom kell, és visszafogni magamat. :) (Bocsánat, nőből vagyok ;) )

  Szóval, a lényegre.

A gyöngyök alapanyagáról és színeiről, stb. már szó volt. Aki még csak ismerkedik a gyöngyfűzéssel, talán nem bánja, ha a legegyszerűbb technikákkal is foglalkozunk kicsit. Itt tehát most az alaptechnikákról lesz szó. (Haladók nyugodtan mellőzehtik. Bár, mint tudjuk, az ismétlés ugyebár ...)

Az alaptechnikák:

Talán a legismertebb a RAW, azaz Right-angle weave nevű fűzési mód.

Ez talán a legismertebb és legáltalánosabban használt fűzési technika. Ha két tűt használnak a fűzéshez, gyakran nevezik kereszt- hullámzásnak, mert a szálak szemben haladva keresztezik egymást egy-egy gyöngyben. Ezt az alapöltést használják a Japán stílusú gyöngyfűzésben, amelyet gyakran ajánlanak bizonyos mintákhoz.


 

Azért nevezik Right-angle weave- nek, mert a gyöngyök balról jobbra haladva derékszöget (right-angle), vagy kisebb- nagyobb szöget zárnak be egymással. (A „bezárt szög” nagysága a gyöngyszemek mennyiségétől függ. Minél több, annál nagyobb természetesen. )

Ez egy nagyon sokoldalú fűzési mód, bármely típusú vagy méretű gyöngyhöz, valamint különböző alakzatok és hatások eléréséhez alkalmazható.


 

1.lépés

 

2. lépés

 

3.lépés

 

4.lépés

 

5.lépés

6.lépés: ha elértük a kellő hosszt, visszafűzünk a felső szembe, és így folytatjuk a fűzést.

 

7.lépés

 

 

8.lépés

 

9.lépés

 

10.lépés

 

11.

12.

 

A 9-12 lépéseket ismételjük, amíg befejezzük a 2. sort.

Harmadik sor hozzáadásához ismételjük meg a 6-12 lépéseket.

 

Ha egyszer ráérzel erre a technikára, könnyedén készíthetsz különböző karkötőket, különböző színű és méretű gyöngyök kombinálásával.

Ha ez még új, és szeretnéd kipróbálni, írd meg az e-mail címed, szívesen küldök mintát. Addig is itt egy fülbevaló.

PrintempsEar.pdf (223,7 kB)

A képre kattintva megtekinthetitek az eredeti mintát, és az oldalt, ahonnan való. (aroundthebeadingtable.com)

Következő héten a peyote (ejtsd: pejot) technikát fogom ismertetni.