Gyöngyökről

2012.09.22 20:03

Kedves gyöngybarátok!

Először arra gondoltam, mivel úgyis az alapoknál kellene kezdeni az ismertetést, felsorolom és bemutatom a gyöngy fajtákat. De olyan sokféle van, hogy azt hiszem, erre külön rá lehetne szánni egy weboldalt. (Talán valahol van is ilyen.) :) Mégis, megteszem amit tudok. Tehát amiről tudomásom van, és itt be tudom mutatni, azt ismertetem.

Először is az alapanyagok.

Létezik fa, műanyag, üveg, ásvány, fém, és kristály (a swari ólomüvegből, azaz ólom kristályból van.) Azt hiszem, ezen nincs túl sok magyarázni való.

 

Gyöngyfajták és típusok forma és kivitel alapján

A gyöngyök tehát számtalan formában, kivitelben és alakban kaphatók. Alapvetően két fő kategóriára oszthatjuk őket, a kiszerelési egységeket tekintve:

  • ömlesztett gyöngyök
  • darabáras, egyedi gyöngyök

Ömlesztett gyöngyök

Az ömlesztett gyöngyök leginkább kis méretük miatt kaphatóak ebben a formában, illetve ezeknek általában az áruk is alacsonyabb, mint a darabáras rokonoké. A jó minőségű gyöngyök 10 vagy 5 grammos tasakokban kaphatóak, ennél nagyobb kiszerelés esetén majdnem biztosak lehetünk abban, hogy kevésbé egyenletes, több selejtet tartalmazó gyöngyökkel van dolgunk.

(A súlyt illik a tasakon feltüntetni, ha még sincs feltüntetve, érdemes megkérdezni.)

A leginkább használatos ömlesztett gyöngyfajták a következők:

Kásagyöngyök (seed beads)

A legismertebb, legelterjedtebb gyöngyforma. Kereksége kicsit a fánk alakjára emlékeztet, a gyöngyök szabályos formája viszont erősen függ a minőségtől.


gyöngy


Ha szép, egyenletes felületet szeretnénk elérni a gyöngyfűzés során, érdemes a drágább japán kásagyöngyöt választani, mivel a minőségi kásagyöngyöket gondos, precíz megmunkálással alakítják ki és a kész gyöngyök egymáshoz nagyon hasonlítanak.


gyöngy


Az olcsó, nagyobb kiszerelésben kapható, általában kínai gyártmányú gyöngyök jellegzetessége, hogy nemigen találni egyforma gyöngyöt egy csomagon belül. Sokszor több gyöngyszem a gyártás során egymáshoz tapad, gyakran a lyukak mérete eltérő (vagy akár hiányozhat is) – ilyen gyöngy használatakor körülbelül 40-45% selejttel kalkuláljunk.

Hengeres kásagyöngyök (Miyuki delica vagy Toho treasures)

A köznapi életben leginkább "delica" gyűjtőnéven emlegetett jó minőségű, drágább gyöngyfajta, könnyen felismerhető precíz, csőszerűen egyenletes külsejéről. Japánból származik. Extra nagy lyukkal készül, így többször is visszaölthetünk egy szembe.


gyöngy


A "delica" gyöngyszemek teljesen egyformák, így a kész alkotás szinte a textilhez hasonló, különlegesen szép és extra felületet képez.

gyöngy



Vigyázat! Utánozzák, de sajnos rosszabb minőségben! Vagy vásároljunk mindig megbízható forrástól, de megelőzhető a bosszúság úgy is, ha megvásárlás előtt ellenőrizzük a gyöngyök egyenletes formáját.

Szalmagyöngyök (bugles)

Kis csövecske formájú gyöngyfajta, gyakori méretei: 3, 6, vagy 9 milliméter, anyaga lehet üveg vagy műanyag.

  • Felülete lehet sima:
gyöngy
  • vagy csavart:

gyöngy

Kockagyöngyök (Cubes) és háromszög gyöngyök (Triangles)

Forma alapján azonosítható, általában ömlesztve kapható gyöngytípus. A használati gyakoriságuk miatt került kiemelésre a többi formagyöngy közül.


gyöngy



A fenti gyöngytípusokon kívül rengeteg olyan gyöngy kapható, melyek szintén az alakjuk alapján kapták a nevüket. Üzletről üzletre változik, hogy ezeket a formagyöngyöket ömlesztve vagy darabonként kínálják.

A következő táblázatban összefoglalva láthatóak a leggyakrabban kapható formák, (az állatformák kivételével)

Csillag Csepp Virág Dob vagy hordó
gyöngy gyöngy gyöngy gyöngy
 
Kapszula Chips Fánk (donut) Szív
gyöngy gyöngy gyöngy gyöngy
 
Homokóra Falevél Félhold Mogyoró (nugget)
gyöngy gyöngy gyöngy gyöngy
 
Kerek Gomb Palack Diszk (lemez)
gyöngy gyöngy gyöngy gyöngy
 
Lapos - ovális Ovális Téglalap Rombusz
gyöngy gyöngy gyöngy gyöngy
 
Rizs Gyűrű Rondell Pikkely
gyöngy gyöngy gyöngy gyöngy
 

 

Egyedi gyöngyök

Miután megismerkedtünk az ömlesztett gyöngyökkel, ugorjunk fejest a második kategóriába!

Az ömlesztett gyöngyöket az ékszerkészítés piskótatésztájának tekinthetjük, míg az egyedi gyöngyök a tortánk cukorbevonata, vagy a gyümölcsdarabkái. Ezeket a gyöngyöket nem nagy tömegben fűzzük, hanem főként díszítésként, vagy az ékszer központi témájaként használjuk, például befoglalással.
Egyedileg, darabonkénti áron tehát kiemelt minőségű és/vagy különleges, extra megjelenésű gyöngyöket kaphatunk. A nagy(obb) méretű gyöngyöket rendszerint szintén ilyen formában kínálják a kereskedők, mivel ezekből általában keveset használunk.

A leginkább használatos egyedi, darabáras gyöngyfajták a következők:

  • Csiszolt üveggyöngy (Fire polish)

A köznapi életben általában csiszolt gyöngynek, sőt becézve "csiszinek" hívjuk (szakmai szempontból korrekt megnevezése a fazettázott gyöngy lenne, de a napi nyelvbe már ugyanúgy beépült, mint a hengeres kásagyöngyre a delica "becenév"). Ezeket a gyöngyöket magas hőfokon gyártják, első lépésben formára préselik, ezután tűzzel polírozzák.

Közismert és gyakran használt forma a kerek "csiszi" (enyhén ovális):


gyöngy



Jellemzőjük hogy oldalaik élekkel határoltak. Már a 17, században is ismerték, gyártották. Méretei: 2,5 mm – 20mm-ig, leggyakrabban a 4-es és a 6 mm-es méreteket használjuk.

Változatos formákban gyártják, például:

Fánk (donut) Csepp Ovális Csíkozott Nugget
gyöngy gyöngy gyöngy gyöngy gyöngy
Antik háromszög Antik nyolcszög Rózsabimbós Reneszánsz Kocka
gyöngy gyöngy gyöngy gyöngy gyöngy


 

  • Gépi csiszolt gyöngy (Machine cut beads)

Ezek az üveggyöngyök precíziós technológiával, egyenként gondosan csiszolva, gyémántfejes vagy lézeres csiszológéppel készülnek. Gyártásukat a múlt század közepe óta ismerik.

Anyaguk: üveg illetve ólomtartalmú üveg, közismertebben: kristály. Elérhető méretek: 2mm–14mm, ezek közül leginkább a 4 és 6 mm-esek használatosak.

Általánosan közismert a Swarovski kristály márka (nemcsak gyöngy témában), mely rendkívül sok formában és kivitelben kaphatóak.

Ízelítő Swarovski gyöngy formákból:


Dice
gyöngy  

4mm; 6mm; 8mm

 
Cubes
gyöngy  

4mm; 6mm; 8mm;
10mm; 12mm

 
Flowers
gyöngy  

5mm; 6mm; 8mm;
10mm; 12mm; 14mm;
18mm

 
Cubist
gyöngy  

12mm; 16mm;

 
Graphic
gyöngy  

12mm; 18mm

 
Helix
gyöngy  

4mm; 6mm; 8mm

 
Aquiline
gyöngy  

18mm; 28mm; 36mm

 
Simplicity
gyöngy  

4.5mm; 5.5mm

 
Butterfly
gyöngy  

5mm; 6mm; 8mm;
10mm

 
Twist
gyöngy  

14mm; 18mm; 22mm

 
Cosmic
gyöngy  

12mm; 16mm

 
Rounds
gyöngy  

2mm; 3mm; 4mm;
6mm; 8mm; 9mm;
10mm; 12mm; 14mm

 
Bicones
gyöngy  

3mm; 4mm; 5mm;
6mm; 8mm; 10mm;
12mm

 
Crystal Rondelles
gyöngy  

4mm; 6mm; 8mm;
18mm

 


A hagyományos, üvegből készült gépi gyöngyök is széles választékban kaphatók, pl:


gyöngy



  • Préselt üveggyöngyök (Pressed beads):

Más néven formagyöngynek is szokták hívni. A felhevített üveget nyomóformák használatával tetszés szerinti formákra préselik, majd kipolírozzák (fényesítik) a gyöngyfelületet. Oldalaik simák, élek nincsenek. 3mm–30mm-es méretekben kapható.

Néhány példa:


gyöngy



  • Tekla gyöngyök (Imitation pearls)

Ezeknek a gyöngyöknek az alapja a préselt gyöngy, és erre az üveg alapra viszik fel az jellegzetes tekla felületet A tekla máz összetétele jelenleg gyári titok, annyit azonban biztosan tudunk, hogy fényét a máz alapját adó halpikkely okozza. Nagyon hasonlít az igazgyöngyre, csak természetesen jóval olcsóbb, viszont kevésbé tartós. A jobb minőségű teklagyöngy is hajlamos lepattogni, megkarcosodni. Általános méretek: 2–14 mm-ig, leginkább használatos a gömb formából a 4–6–8 mm-es verzió.

Így néz ki a tekla:


gyöngy

 

 

Méret-titkok, titkos méretkódok – avagy nemcsak a méret a lényeg!

Most, hogy már ismerjük a gyöngyök alakjait, formáit, lássuk, milyen méretűek lehetnek ezek a formák és hogyan fejtsük meg a kódjaikat!

Alapvetően kétféle gyöngy-méret azonosítót különböztetünk meg:

  • milliméterben megadott méretazonosító
  • kódszámmal kifejezett méretazonosító

 

  • A milliméter alapú méretezés

Könnyen érthető, szabványos és logikus azonosító. Lényege: az azonosító szám egyenlő a milliméterben kifejezett nagyságával. A legtöbb darabonként kapható szabályos formájú gyöngyöt így jelölik, de természetesen az ömlesztett gyöngyökre is alkalmazzák. Nagyon hasznos és egyszerű tájékoztató érték.

Pl. a kristály gyöngyök, teklagyöngyök, vagy a csiszolt üveggyöngyök (a gyöngy alakjától függően 2 mm-től 1 mm-ként növekedve egészen a 20 mm-ig minden méret létezik)

  • A számkódolt méretezés

A számkódolás már kicsit trükkösebb, de könnyen átlátható a rendszere. Az alapja szintén a gyöngy milliméterben kifejezett nagysága. A különbség az, hogy a számkód mindig ellentétesen változik a mérethez képest, azaz, minél kisebb a gyöngy, annál magasabb számértékkel kódolják.

  • a./ A kásagyöngyök kódjai és az ezeknek megfelelő méretek két piacvezető gyöngy-gyártónál:
TOHO                                                                                  Miyuki  
gyöngy méretek


Láthatjuk, hogy a gyártók nem gyártják az összes méretet, sőt, gyártónként lehetnek méretkülönbségek azonos kód esetén. (pl. TOHO 11/0 2,2 mm, míg Miyuki 11/0 2,0 mm!)
A leggyakrabban használt kása méretek: 15/0, 11/0, 9/0, 8/0.


  • b./ A delica gyöngyök nagy családján belül kevesebb variáció létezik, de itt is a fenti logika alapján kódolunk. Delicából főleg a 11-es méret használatos:
15/0 1,3 mm
11/0 1,6 mm
10/0 2,0 mm
08/0 3,0 mm
  • c./ A szalmagyöngyök kódjai és méretei az alábbiak:
#1 3,0 mm
#2 6,0 mm
#3 9,0 mm

 

Gyöngyök felületkezelése

Avagy a külső és a belbecs lehetőségei.

A formák és méretek után vessük bele magunkat abba a részbe, mely a gyöngyök külsején fényeskedő (vagy mattkodó?) mázakat és a különböző vegyi eljárások által kialakított gyöngyruhákat ismerteti.

Válasszuk ketté a legfontosabb tulajdonság, azaz, a gyöngy "testének" kivitele szerint:

  • Transzparens – áttetsző, anyagában színezett – "Transparent"
  • Telt – nem áttetsző, a gyöngy testén nem lehet átlátni – "Opaque"

A telt és a transzparens színek képezik az alapját a további felületkezeléseknek. Különböző technológiákkal, további feldolgozás alkalmazásával variálják a lehetőségeket, és más-más a végeredmény annak megfelelően, hogy az alap gyöngy telt vagy áttetsző.

Felületkezelések:

Lüszter (Luster): Olyan felületkezelés, amely során a gyöngyök zománcos csillogást kapnak, mely lehet színes árnyalatú is, pl. fehér-, vagy arany-lüszteres_

gyöngymágus

Ceylon: igazgyöngyhöz hasonló bevonat, átlátszó (transzparens) gyöngyökön:

gyöngymágus

AB azaz Aurora Borealis (Sarki Fény): pasztell szivárványszínű felületkezelés, mind a telt, mint az áttetsző gyöngyökön alkalmazzák:

gyöngymágus

Színes közepű (Inside Color): áttetsző gyöngyök belsejét színezik nem áttetsző festékkel, amely így különleges színhatást nyújt:

gyöngymágus

Ezüst közepű (Silver Lined): transzparens gyöngy, ezüst belsővel:

gyöngymágus

Nemcsak fényes, hanem matt felülettel is készítik, így "fagyott" hatást érnek el – Frozen:

gyöngymágus

Matt (Matte): bársonyos, akár "fagyott" színhatás, telt gyöngyökön alkalmazzák:

gyöngymágus

Galvanizált (Galvaninized): fényes, extra felület, melytől a telt gyöngy úgy néz ki, mintha fémből lenne. A felületkezeléshez cinket használnak:

gyöngymágus

Metálfényű, magas metálfényű (Metallic, Higher Metallic):
A metálfényű gyöngyöket vékonyan oxidált ónnal kezelik. Minél vastagabb a felület, annál sötétebb a szín:

gyöngymágus

A magasfényű gyöngyöket először aranyszínnel vonják be, majd oxidált titánium réteg következik. Az aranyszín adja a gyöngyök extra ragyogását:

gyöngymágus

 

 

Egyenlőre ennyi.

 

(Folyt. köv. ;))

 


2012.05.24.    Néhány alaptechnika

 

 

 

És egy egyszerű, de mutatós minta:

 

Kellemes fűzést!

ntelf